Länk till aktuella kurser här.

Anmälan till alla kurser görs via mail till info@holisticgardening eller via kontaktformuläret här.Kurser inom permakultur


Om du är nyfiken på permakultur och bara vill ha en introduktion till konceptet och de vanligaste metoderna och strategierna vi använder, är en

Introduktion till permakultur det första steget.


Kurserna är antingen helgkurser på plats eller onlinekurser på kvällstid. Vi går vi igenom designprinciperna och även metoder som no-dig odling (täckodling), perenna odlingssystem som skogsträdgårdar, vatteninsamling och bevattning, alternativa komposteringsmetoder och passiva växthus. På helgkurserna får du också prova på att planera och formge en egen plats med hjälp av designverktygen. 


Om du vill fördjupa din kunskap inom permakultur och bli certifierad designer erbjuder vi s.k PDC kurser (Permaculture Design Certificate). För att få hålla en PDC kurs behöver huvudläraren vara diplomerad, något bara en handfull lärare i Sverige är. Certifikatet är internationellt erkänt vilket betyder att oavsett var i världen du går din PDC kurs ska innehållet till ca 80% vara detsamma. På våra PDC kurser får du lära dig följande:


  • Permakulturens historia, etik och designprinciper och varför permakultur är så relevant idag.
  • Designmetoder och designverktyg - hur använder vi dessa för att skapa produktiva och resilienta system som våra trädgårdar, gårdar och kanske arbetsplatser.
  • Jordbiologi & jorduppbyggnad - i jorden bor alla de mikroorganismer som ser till att våra växter växer, hur stöttar vi dem?
  • Odling & självförsörjning, regenerativ odling, no-dig odling, samplantering - vi inspireras av jordens alla ekosystem och hur dessa alla är sammankopplade på sätt som gör dem resilienta, motståndskraftiga och väldigt produktiva.
  • Vatten – i landskapet, regnvattensskörd, bevattningssystem. Utan vatten inget liv, hur designar vi våra platser så att vi kan maximera vattnets funktioner på vår plats.
  • Trädens funktion i naturen, hållbar skogshållning, perenna (fleråriga) odlingssystem, agroforestry & skogsträdgårdar.
  • Näringsämnenas kretslopp & komposteringsmetoder - hur sluter vi dessa kretslopp?
  • Passivväxthus och andra växthus för nordliga breddgrader - för att förlänga odlingssäsonegn.
  • Hur stöttar vi den biologiska mångfalden både ovan och under jord - i vår trädgård genom att plantera dragväxter för pollinatörer och i jorden genom att inte gräva och störa de komplexa symbiosförhållanden som råder där mellan växter och bakterier och svampar.
  • Permakultur i världen - vad händer i resten av världen, hur kan vi inspireras och kanske delta i permakulturprojekt på andra platser.


Ett obligatoriskt moment på PDC kurserna är ett designprojekt som deltagarna gör i grupp. Då väljs ett antal platser ut som det görs en designuppgift på som sedan redovisas på kursens sista dag. För många deltagare är det just detta moment som befäster allt de lärt sig under kursens gång och brukar vara ett uppskattat inslag. På varje kurs jobbar vi också praktiskt utomhus på olika ställen runt om i Stockholm eller Skåne och vi gör studiebesök på många inspirerande platser. På tidigare kurser har vi bland annat varit på Lindeborgs Eco Retreat i Nyköping, Huvudsta Trädgård i Stockholm, Börje Remstams no-dig odling i Eskilstuna, Ulriksdals värdshus köksträdgård, Holmas Skogsträdgård i Skåne, Botildenborgs sociala odlingsprojekt i Malmö, Lilla Skräddaröds gård, Baskemöllas ekoby på Österlen och Rågdalens Skogsträdgård i Rågsved.


Vi bjuder också in en rad inspirerande experter som gästföreläsare på våra kurser.

Här är några av de föreläsare vi haft på de senaste PDC kurserna:


Charles Dowding, internationellt känd No dig odlare och författare till en rad böcker om No dig metoden.

www.charlesdowding.co.uk


Richard Perkins, från Ridgedale Permaculture i Värmland. Internationellt känd permakulturdesigner, Regenerativ Agriculture farmer och lärare.

https://www.ridgedalepermaculture.com


Annevi Sjöberg, certifierad permakulturdesigner och medförfattare till böckerna Skogsträdgården : odla ätbart överallt och Fleråriga grönsaker : upptäck,odla,njut. https://stjärnsund.nu


Pella Thiel, ekolog som varit med att starta upp svenska delar av internationella nätverk som nätverket för Naturens rättigheter, End Ecocide Sverige och Omställningsnätverket, den svenska delen av Transition Network.

http://pellathiel.se/page/2/


Andreas Jonsson, diplomerad permakulturdesigner, lärare och rektor på Holma Folkhögskola i Höör. Den enda folkhögskolan i Sverige med inriktning Permakultur & Omställning.

https://www.holmafolkhogskola.se


Börje Remstam, f.d ordförande i FOBO, (Förbundet Organisk Biologisk odling) som sedan 40 år tillbaka täckodlar i sin trädgård i Sörmland. Författare till boken: Min dröm om Lustgården.http://remstam.se


Jens Älvenstrand och Jeanette Sahlström, certifierade permakulturdesigners med en inspirerande villaträdgård i Huddinge med höns och odlingar. Här gör vi ofta praktik.


Dante Hellström, certifierad permakulturdesigner och stadsodlare med lång erfarenhet av skogsträdgårdsdesign och odling.


Margaretha och Christian Odberger, certifierade permakulturdesigners som gerillaodlar i en skogsträdgård i Rågsved, Rågdalens skogsträdgård där vi gjort praktik. Båda är lärare och undervisar på bl.a Stockholms universitet.


Jonas Roos, bonde och certifierad permakulturdesigner som tillsammans med sin sambo har byggt upp en permakulturgård i Sörmland med kor, grisar, får, höns och ankor i ett system med rotationsbete.https://www.facebook.com/molntorphomestead/


Jona Elfdahl, diplomerad permakulturdesigner och lärare, verksam på sin gård Lilla Skräddaröd på Österlen.

http://www.jonaelfdahl.com/?page_id=69


Erik Berg, arkitekt och certifierad permakulturdesigner, verksam på Tjörn i Egnahemsfabriken.

https://www.egnahemsfabriken.se

  Feedback från tidigare kurser


" Toppenkurs! Skulle verkligen kunna gå den igen! Tack!"


                         

" Jag har lärt mig så otroligt mycket från denna kurs och kommer ta med mig mycket till mitt liv och hur jag vill jobba framöver. Allt innehåll har känts relevant, intressant och viktigt för sitt sammanhang."" Du är verkligen en sån stjärna Maria! Lyhörd, kunnig, inspirerande! Så glad att jag valde din kurs! Stort tack!"

 


" Jätteglad att jag valde att gå kursen. Den var mycket större än vad jag trodde och väcker stora och viktiga frågor. Ett stort tack för att jag fick vara med och ta del av all kunskap!"" Jättebra kurs. Lärde mig mycket och väldigt motiverande. Gav verkligen sug efter mer."  

 


" Jag har fått nya verktyg och mer kött på benen för att sprida och fortsätta arbeta med detta."