Det här blir den enda PDC kursen vi erbjuder hösten 2022, fler kurser planeras för våren 2023. Höstens Introduktionskurser kommer att läggas upp här lite senare i sommar.

CERTIFIERINGSKURS - PDC

20 - 21 aug, 10 - 11 sept, 15 - 16 okt, 5 - 6 nov + 2 digitala träffar


På den här kursen erbjuder vi inspirerande föreläsningar om permakulturens designprinciper & designprocesser, jorduppbyggnad, regenerativ odling, skog & skogsträdgårdar, alternativa komposteringsmetoder, växthus för nordliga breddgrader, vattenstrategier och mycket mer, av några av Sveriges mest erfarna permakulturlärare. Vi spenderar en dag på fina permakulturgården LINDEBORGS ECO RETREAT och hjälper till att anlägga deras 500 kvm stora skogsträdgård tillsammans med permakulturdesignern DANTE HELLSTRÖM. På gården som drivs av JULIA och CARL LINDEBORG finns får och höns, en biokolsanläggning och ett bevattningssystem med regnvattensinsamling och flera grävda dammar. Vi gör även ett besök hos BÖRJE REMSTAM som visar sin fantastiska no-dig trädgård utanför Eskilstuna. Och vi besöker HUVUDSTA TRÄDGÅRD där ELIN ARONSEN BIES skapat en cirkulär stadsodling i samarbete med lokala företag och restauranger. Och som en del av kursen får deltagarna jobba med ett eget designprojekt som presenteras på kursens sista dag. Efter avslutad kurs tilldelas deltagarna ett internationellt erkänt certifikat - Permaculture Design Certificate av Nordiska Institutet för Permakultur. Inga förkunskaper krävs.


Kursen har 4 st fysiska helgträffar samt 2 digitala träffar via Zoom.

Kursavgift: 7.900 kr inkl. moms


Huvudlärare på kursen är MARIA SVENNBECK, trädgårdsmästare, småskalig grönsaksodlare, diplomerad permakulturdesigner och lärare. Maria har hållit över 50 introduktions- och certifieringskurser i permakultur de senaste 13 åren både i Sverige och internationellt och var tidigare ordförande i svenska permakulturföreningen. 


RICHARD PERKINS, diplomerad permakulturdesigner och internationellt erkänd expert inom Regenerative Agriculture och Holistic Management. Richard startade Ridgedale Permaculture i Värmland för 8 år sedan och ger en inspirerande föreläsning om gården och hans arbete där. https://www.ridgedalepermaculture.com


ANNEVI SJÖBERG, certifierad permakulturdesigner, utbildad miljövetare och miljöingenjör, en av grundarna till Permakultur Stjärnsund. Medförfattare till böckerna Skogsträdgården: odla ätbart överallt och Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut. https://stjärnsund.nu


BÖRJE REMSTAM, f.d ordförande i FOBO (Förbundet Organisk Biologisk Odling) och författare till boken Min dröm om lustgården. Med sina 40 års erfarenhet av täckodling är han en av Sveriges mest erfarna no-dig odlare. https://remstam.se


DANTE HELLSTRÖM, certifierad permakulturdesigner ansvarig för skogsträdgårdarna på Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet.


INTRODUKTION TILL PERMAKULTUR

Det här är kursen för dig som vill ha en introduktion till permakulturkonceptet. Över en intensiv helg får du lära dig om permakulturens historia, etik och designprinciper. Du får också en förkortad version av några av de designverktyg vi använder och får applicera dessa på eget designprojekt. Vi tittar också på en del metoder och strategier som ofta används inom permakulturdesign som no-dig metoden (täckodling), perenna odlingssystem som skogsträdgårdar, jorduppbyggnad, kompostering och bevattningssytem. Det är en rolig och dynamisk kurs och du kommer garanterat bli inspirerad att fortsätta med permakulturdesign efter denna kurs!


          Vårens kurser är nu genomförda men nya kurser planeras för hösten 2022.