Alla PDC kurser för hösten 2022 är fullbokade, och alla kurser för 2023 kommer att publiceras här fr.o.m mitten av oktober. Nedan listas Introduktionskurserna som går nu i höst 2022.

CERTIFIERINGSKURS - PDC

20 - 21 aug, 10 - 11 sept, 15 - 16 okt, 5 - 6 nov + 3 digitala träffar


Vi har precis bokat in CHARLES DOWDING, internationellt känd no-dig odlare och författare från Homeacres Farm i Somerset, England! Och RICHARD PERKINS, känd regenerativ odlare och författare från Ridgedale Farm i Värmland föreläser också.


På den här kursen erbjuder vi inspirerande föreläsningar om permakulturens designprinciper & designprocesser, jorduppbyggnad, regenerativ odling, skog & skogsträdgårdar, alternativa komposteringsmetoder, växthus för nordliga breddgrader, vattenstrategier och mycket mer. Vi spenderar en dag på fina permakulturgården LINDEBORGS ECO RETREAT och hjälper till att anlägga deras 500 kvm stora skogsträdgård. På gården som drivs av JULIA och CARL LINDEBORG finns får och höns, en biokolsanläggning och ett bevattningssystem med regnvattensinsamling och flera grävda dammar. Vi gör även ett besök hos BÖRJE REMSTAM som visar sin fantastiska no-dig trädgård utanför Eskilstuna. Vi jobbar också praktiskt hemma hos JEANETTE SAHLSTRÖM och JENS ÄLVENSTRAND båda certifierade permakulturister, i deras trädgård i Huddinge.

Och som en del av kursen får deltagarna jobba med ett eget designprojekt som presenteras på kursens sista dag. Efter avslutad kurs tilldelas deltagarna ett internationellt erkänt certifikat - Permaculture Design Certificate av Nordiska Institutet för Permakultur. Inga förkunskaper krävs.


Kursen har 4 st fysiska helgträffar samt 3 digitala träffar via Zoom.

Kursavgift: 7.900 kr inkl. moms


Huvudlärare på kursen är MARIA SVENNBECK, trädgårdsmästare, småskalig grönsaksodlare, diplomerad permakulturdesigner och lärare. Maria har hållit över 50 introduktions- och certifieringskurser i permakultur de senaste 13 åren både i Sverige och internationellt och var tidigare ordförande i svenska permakulturföreningen. 


CHARLES DOWDING, från Homeacres Farm i Somerset, England. Känd no-dig odlare och författare till ett flertal böcker om no-dig.https://charlesdowding.co.uk


RICHARD PERKINS, diplomerad permakulturdesigner och internationellt erkänd expert inom Regenerative Agriculture och Holistic Management. Richard startade Ridgedale Permaculture i Värmland för 8 år sedan och ger en inspirerande föreläsning om gården och hans arbete där. https://www.ridgedalepermaculture.com


ANNEVI SJÖBERG, certifierad permakulturdesigner, utbildad miljövetare och miljöingenjör, en av grundarna till Permakultur Stjärnsund. Medförfattare till böckerna Skogsträdgården: odla ätbart överallt och Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut. https://stjärnsund.nu


BÖRJE REMSTAM, f.d ordförande i FOBO (Förbundet Organisk Biologisk Odling) och författare till boken Min dröm om lustgården. Med sina 40 års erfarenhet av täckodling är han en av Sveriges mest erfarna no-dig odlare. https://remstam.se
INTRODUKTION TILL PERMAKULTUR

Helgen den 22-23 oktober 2022 på Formalinfabriken i Sickla

Kursavgift: 2.500 kr inkl moms

Det här är kursen för dig som vill ha en introduktion till permakulturkonceptet. Över en intensiv helg får du lära dig om permakulturens historia, etik och designprinciper. Du får också en förkortad version av några av de designverktyg vi använder och får applicera dessa på eget designprojekt. Vi tittar också på en del metoder och strategier som ofta används inom permakulturdesign som no-dig metoden (täckodling), perenna odlingssystem som skogsträdgårdar, jorduppbyggnad, kompostering och bevattningssytem. Det är en rolig och dynamisk kurs och du kommer garanterat bli inspirerad att fortsätta med permakulturdesign efter denna kurs!

Huvudlärare är Maria Svennbeck.      INTRODUKTION TILL PERMAKULTUR

      Digital kvällskurs via Zoom 10 okt, 17 okt, 31 okt, 7 nov 2022. Tider 17-20.

      Kursavgift: 1.900 kr inkl moms

      Den här kursen har samma innehåll som en helgkurs, men är uppdelad på 4 måndagskvällar mellan kl. 17-20, och ges via Zoom. Du får en introduktion till permakulturkonceptet och får lära dig om permakulturens historia, etik och designprinciper. Vi tittar också på en del av de designverktyg vi använder och går igenom regenerativa odlingsmetoder som no-dig (täckodling), skogsträdgårdar, jorduppbyggnad, kompostering och hållbara bevattningssystem. Den här kursen är en bra start för dig som vill sätta igång att applicera permakultur på ditt liv och dina odlingar.

      Huvudlärare är Maria Svennbeck.