PDC - Certifieringskurs i permakultur på Charlottendals gård i Järna

med studiebesök till Permakultur Stjärnsund och Börje Remstams trädgård


20 - 21 maj, 3 - 4 juni, 1 - 2 juli, 18 - 20 augusti, 26 - 27 augusti


På den här kursen går vi igenom permakulturens designprinciper & designverktyg, jorduppbyggnad, no-dig odling, agroforestry & skogsträdgårdar, fleråriga grönsaker, regnvattensinsamling, bevattningsmetoder, komposteringsmetoder, växthus för nordliga breddgrader, social permakultur m.m. Några av Europas ledande odlare och lärare föreläser och vi gör studiebesök till inspirerande platser som BÖRJE REMSTAMS fantastiska no-dig trädgård utanför Eskilstuna och till PERMAKULTUR STJÄRNSUND och HUMBLE HABITAT i Dalarna.


Kursen hålls på Charlottendal Gård, en ekoby på 35 hektar med 6 hushåll utanför Järna som varje år är värd för internationella volontärer. Lektionerna hålls i en ombyggd lada och det finns några olika övernattningsmöjligheter på gården bland annat finns två turistlägenheter för delat boende, max tre personer per lägenhet, det går också att tälta. Maila för mer info och priser. För att åka kommunalt till gården tar man pendeltåg till Järna och vi kan ordna transport därifrån till gården. Vi träffas 3 helger på Charlottendal och 1 helg på Långbro Gård i Mölnbo, en långhelg till Stjärnsund (Dalarna) och vi har 2 digitala föreläsningar via zoom.


Som en del av kursen får deltagarna jobba med ett designprojekt i grupp som presenteras på kursens sista dag. Efter avslutad kurs delas ett internationellt erkänt certifikat ut - Permaculture Design Certificate av Nordiska Institutet för Permakultur. Inga förkunskaper krävs.


Kursavgift: 8.500 kr, går att delbetala.


Huvudlärare på kursen är MARIA SVENNBECK, diplomerad permakulturdesigner, utbildad permakulturlärare, trädgårdsmästare och småskalig grönsaksodlare. Maria har hållit över 50 introduktions- och certifieringskurser i permakultur de senaste 15 åren både i Sverige och internationellt.


CHARLES DOWDING, internationellt känd odlare och författare som skrivit dussintals böcker om no-dig metoden. Charles föreläser om hur han byggt upp sin fantastiska odling på Homeacres Farm i Somerset.


ANNEVI SJÖBERG, certifierad permakulturdesigner och en av grundarna till Permakultur Stjärnsund, medförfattare till böckerna Skogsträdgården: odla ätbart överallt & Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut. Annevi föreläser om hållbart skogsbruk, skogsträdgårdar och fleråriga grönsaker.


BÖRJE REMSTAM, f.d ordförande i FOBO (Förbundet Organisk Biologisk Odling) och författare till boken Min dröm om lustgården. Med sina 40 års erfarenhet av täckodling är han en av Sveriges mest erfarna no-dig odlare.


PELLA THIEL, ekolog som varit med och grundat svenska delar av internationella nätverk som End Ecocide Sverige och Omställningsnätverket (den svenska delen av Transition Network). Hon är även sakkunnig inom UN Harmony with Nature.


PETER HAGERROT, journalist och filmare som har hållit i kursen Ett år i Omställning och undervisat i inre omställning på Lunds universitet. Han bor på, och är grundaren av Charlottendals gård, och är även aktiv i ERO, Ekobyarnas riksorganisation och BEN, Baltic Ecovillage Network.


HAR DU FRÅGOR ELLER VILL ANMÄLA DIG TILL EN KURS KAN DU ANVÄNDA KONTAKTFORMULÄRET HÄR ELLER MAILA DIREKT TILL info@holisticgardening.se